Trošku jiná káva

Máte rádi kávu? A jakou? Klasické espresso, cafe latté, nebo si spíše dáváte cappuccini? Víte ale, že možností je mnohem víc? A rozhodně stojí za vyzkoušení! A kde kávu nejraději popíjíte? V kavárně? Nebo jste investovali do kávovaru a kávu si nejraději vypijete v klidu obývacího pokoje? Pak zřejmě víte, že pro přípravu espressa a cappucinna se nejvíce hodí nejjemněji mletá prášková káva. V espresso kávovaru se náhlým silným teplem uvolní v kávě obsažené éterické silice daleko rychleji než při obyčejném louhování. Přidáte-li trochu mléka, vypuštěná pára vytvoří cappucinno.

Exotická kořeněná

Co takhle ale vyzkoušet něco nového? Třeba kávu arabskou? Umelte vybraný druh koření (hřebíček, skořice, kardamom či zázvor) a přidejte ho ke středně upražené umleté kávě v poměru 25 gramů na 500 gramů kávy. Samotný nápoj připravíte stejně jako tradiční arabskou kávu. Ta se nejčastěji připravuje v džezvě (malá měděná konvička s dlouhým držadlem). K varu uveďte 50 ml vody, lžičku mleté kávy, s kořením a cukr dle chuti. Poté, co se káva zpění a stoupne po okraj, konvičku na chvilku odstavte a jemně zamíchejte, aby částečky kávy spadly ke dnu. Potom džezvu vraťte na sporák a celý postup ještě dvakrát opakujte. Nakonec kávu nalévejte do malých šálků tak, aby se na hladině vytvořila pěna. Dobrou chuť!

Jedině čerstvě umletá

Stejně jako espresso a cappuccino, tak i arabská káva se bez jednoho neobejdou, a to kvalitní suroviny. Bez ní vám dobrou kávu nepřipraví ani ten nejdražší kávovar. Základem jsou kvalitní a čerstvě upražená kávová zrna, která si snadno objednáte v online kávové pražírně Káva Monro. Kávová zrna doslova z celého světa. Obáváte se, že neustále se vzrůstající cena kávy stejně jako jiných komodit začíná být nad vaše finanční možnosti? Právě pro vás je určená čerstvá káva v akci. Ta je dokonce za loňské ceny. Skvělou službou pro notorické zapomnětlivce je také předplatné káva. Ano, i kávu si můžete předplatit. Stejně jako noviny či jakoukoliv jinou službu. Pak se nestane, že vám jednoho dne dojde. Což pro notorického kafaře může představovat hotovou katastrofu.

Publikováno: 24. 05. 2022

Kategorie: Tipy a rady

Autor: Lucie Vrána