Zahradní náčiní a technika

Na zahradě nesmí chybět udírna

Počasí venku je sice zimní, ale přeci jen už většina majitelů rodinných domů, chat a chalup pokukuje po jaru. S ním přichází nejen teplejší počasí, ale i sezóna grilování a setkávání s přáteli. S uzením ale na teplo čekat nemusíte.

Připravit si podle své chuti klobásy, uzené maso a sýry nebo třeba domácí párky vyžaduje nejen dobrý recept a kvalitní suroviny, ale také vlastní udírnu. Ta umožní kdykoli vyudit vše, na co máme zrovna chuť, navíc se jedná o velmi dobrou formu konzervace potravin. Kromě skvělé chuti se tak prodlouží i trvanlivost masa nebo dalších surovin. na co máme chuť. Pokud se rozhodneme, že na stavbu udírny je ten správný čas, je dobré si vše předem promyslet. Bezhlavě nakoupit vše možné a pak polovinu věcí neupotřebit je zbytečné, určitá představa o udírně nám ušetří čas i peníze. Nejprve si musíme rozmyslet, kam chceme udírnu umístit, jak má vypadat, co vše od ní očekáváme, jak často bude v provozu a také, jak má být velká. Stavba udírny svépomocí nemusí být složitá, je jen nutné ji dobře naplánovat.

Vědět, co vše je potřeba ke stavbě udírny, se vyplatí i po finanční stránce. Připravené slevové sety pro stavbu udíren vyjdou levněji, než nákup jednotlivých dílů pro stavbu. U hotových sad máme navíc jistotu, že vše sedne tam, kam má a bude pasovat. Jedná se i o usnadnění práce a nemusíme se obávat, že zapomeneme na některý důležitý díl, jako je popelník, správná dvířka nebo třeba udírenský teploměr. Výhoda udírny je mimo jiné i v tom, že nemusíte brát ohled na počasí. Zatímco od grilu, pokud nemáme krytou pergolu, nás déšť nebo mráz rychle vyženou, u udírny není nutné pořád stát a stačí jen občasná kontrola nebo přiložení.

Odměnou za námahu při stavbě udírny bude možnost ochutnávat ještě teplé klobásy nebo uzené maso a úžasná chuť i vůně, která bude lákat sousedy.