Oranžové víno se vyrábí v Gruzii. A je výtečné

Gruzínské oranžové víno se vyrábí procesem zvaným macerace. Při něm se slupky hroznů namáčejí ve šťávě po delší dobu, od několika dnů až po několik měsíců. Tímto procesem se ze slupek do vína dostanou barva, chuť a třísloviny. V Gruzii se vína danou metodou nevyrábí jen z bílých, ale také z červených hroznů.

Oranžové víno se v Gruzii vyrábí tak, že se zralé hrozny se slupkami, stopkami a jadérky vloží do qvevri, což jsou velké hliněné amfory zakopané do země. Před stáčením do lahví se pak zapečetí a nechá 5 až 6 měsíců kvasit. Gruzínské bílé víno má díky takové době zrání charakteristické vlastnosti a jantarovou barvu.

K výrobě oranžových vín se používají výrazné odrůdy révy vinné v regionu, z nichž nejvýznamnější je odrůda Rkatsiteli. Hrozny odrůd Mtsvane a Kisi jsou také často klíčovou složkou těchto oranžových vín.

Publikováno: 29. 11. 2022

Kategorie: Tipy a rady

Autor: Lucie Vrána